TIEDÄTKÖ, MITÄ KAIKKEA KOSMETOLOGI OPISKELEE JA MIKSI?

4.3.2024

Asiakkaiden kanssa jutellessani huomaan, että monelle tulee yllätyksenä, miten laaja ja monipuolinen kosmetologin tutkinto on. Mitä se pitää sisällään ja miksi se on tärkeää hoitolaa valitessa? Näitä teemoja käsittelen tässä ihkaensimmäisessä blogijulkaisussani – tervetuloa mukaan!  

Mitä kosmetologi opiskelee ja miksi se on tärkeää? 

Asiantunteva kosmetologi on kouluttautunut. Aloitetaan siis vaikka siitä, mitä oma ammattinimikkeeni, SKY-CIDESCO-erikoiskosmetologi, pitää sisällään.  

Kosmetologiksi olen opiskellut Yrkesinstitutet Prakticumissa vuosina 2004-2007. Kosmetologin koulutukseen kuuluu ihotautioppia, raaka-aineoppia, ravinto-oppia, aseptiikan ja hygienian opintoja, anatomian ja fysiologian opintoja sekä yrittäjyyden ja yritystoiminnan perusteiden opintoja. Kosmetologi hallitsee jalka- ja käsihoidot, vartalohoidot, kasvojen perus- ja erikoishoidot, kasvojen ja vartalon klassisen hieronnan sekä ehostuksen. 

Kauneudenhoitoalan tutkinto on meillä Suomessa erittäin tasokas ja suomalaisten kosmetologien ammattitaitoa arvostetaan maailmalla.


Perustutkinnon yhteydessä on mahdollista suorittaa kansainvälinen CIDESCO-tutkinto, jonka itsekin suoritin vuonna 2007. Tutkintoon kuuluu kaksi käytännön työkoetta sekä teoriakoe. CIDESCO on arvostettu kosmetologitutkinto, joka on hyvän ammattitaidon mittari. Se on ikään kuin taidonnäyte joka osoittaa kosmetologin osaamisen tason. CIDESCO laatusertifikaatti auttaa tutkinnon suorittaneita työllistymään niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Valmistunut kosmetologi voi liittyä SKY-yhdistyksen jäseneksi, joka myös oikeuttaa SKY-kosmetologi nimikkeen käyttöön. Jäsenyys on merkityksellistä siksi, että Suomen Kosmetologien Yhdistys ylläpitää meidän kosmetologien ammatillista verkostoa ja edistää alan kehittymistä. Yhdistys myöntää jäsenyyden ainoastaan koulutetuille ammattilaisille. Tämä on erityisen tärkeää, sillä kosmetologi ei ole suojattu ammattinimike. Käytännössä kuka tahansa voi avata kauneushoitolan ja tarjota kauneudenhoitopalveluita ilman minkäänlaista tai oikeanlaista koulutusta. Tässä on riskinsä: kun tehokkaat tuotteet ja laitteet päätyvät osaamattomiin käsiin, voivat seuraukset olla ikävät ja jopa peruuttamattomat.  

SKY- ja CIDESCO-merkit kertovat siis kuluttajalle, että kosmetologi on kouluttautunut ammattilainen. Ne ovat samaan aikaan myös osoitus kosmetologin ammattiylpeydestä.

Tunnuksina näistä ovat tähtikuvioinen SKY-jäsenmerkki ja CIDESCO-diplomimerkki, jotka koristavat monen kosmetologin työtakkia – ja meillä Aimissa vastaanottotiskiä. Näistä te asiakkaat tunnistatte, että teitä palvelee kouluttautunut kauneudenhoitoalan ammattilainen. Vinkkini: etsikää siis tähteä, kun valitsette hoitolaa itsellenne.  


Asiantunteva kosmetologi kehittää ammattiosaamistaan 

Kosmetologi voi kasvattaa ammatillista osaamistaan kouluttautumalla muun muassa erikoiskosmetologiksi. Erikoiskosmetologi on kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto, johon itse valmistuin vuonna 2009 SKY-opistosta. Tässä koulutuksessa kosmetologi laajentaa osaamistaan tulevaisuuden kasvaviin osaamistarpeisiin ja lisää työskentelymahdollisuuksiaan myös terveydenhuollon toimintaympäristöissä. Koulutuksessa syvennytään perustutkintoa laajemmin tautioppiin, anatomiaan ja fysiologiaan, erikoislaitteisiin, kosmetiikan raaka-aineisiin, kosmeettisten hoitojen vaikutuksiin sekä eri sairauksien asettamiin hoitorajoitteisiin ja vasta-aiheisiin. Omat erikoistumisalueeni ovat kasvolymfa, kirurginen lymfa, diatermia, intialainen lääketiede sekä aromaterapia ja eteeriset öljyt. Nämä auttavat minua hoitamaan asiakkaitani entistä monipuolisemmin ja kokonaisvaltaisemmin. 
  
Oppiminen ei kuitenkaan pääty koulunpenkille. Olen itse viimeiset 19 vuotta ahminut tietoa kaikesta ihoon ja alaamme liittyvästä. Ylläpidän ammattitaitoani lisäkouluttautumalla ja osallistumalla eri ammattilaisten, kuten kosmetologien, maahantuojien, tuotevalmistajien ja ihotautilääkäreiden luennoille. Työni teen perusteellisesti ja ennen kaikkea vastuullisesti. Lupaukseni sinulle: olet hyvissä ja turvallisissa käsissä kun astut Aimin ovesta sisään. 

Kun valitset hoitolaa, tutustu siis kosmetologin koulutus- ja työhistoriaan. Ammattitaitoinen kosmetologi kertoo mielellään ja avoimesti erikoisosaamisestaan.

Tässä pilkahdus siihen, mitä me kosmetologit opiskelemme ja minkälaista tietoa tuomme mukanamme työelämään. Olemme ihon, etenkin terveen ihon, ihonhoidon ja kosmetiikan asiantuntijoita. Tunnemme myös yleisimmät ihotaudit, ja meidät on koulutettu tunnistamaan, milloin asiakas ohjataan ihotautilääkärille ja milloin asiakas on hyvässä hoivassa omissa hoidoissamme. 


Kirjoittaja on SKY-CIDESCO-erikoiskosmetologi, pitkän linjan ihonhoidon asiantuntija ja Aimin perustaja.